Οι δυσκολίες δεν κρατούν για πάντα
Οι ανθεκτικοί άνθρωποι, διαρκούν
(Tough times don't last. Tough people do)

του Γιάννη Αναστασόπουλου, Συμβούλου Διοίκησης ΕΑΣΕ*

Η απαισιοδοξία μερικών ανθρώπων μπροστά σε μια δυσκολία είναι δικαιολογημένη αρκετές φορές, καθώς το πρόβλημα μοιάζει, όντως, σχεδόν ανυπέρβλητο. Όμως ο κόσμος εξελίχθηκε χάρη στους αισιόδοξους και αποφασιστικούς, που δεν πτοήθηκαν και τράβηξαν μπροστά...

Δεν είναι ότι δεν προσπαθούμε επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα. Αλλά είναι ότι τα πράγματα φαίνονται δύσκολα επειδή δεν προσπαθούμε.

Όλοι περνάμε από δυσκολίες στη ζωή. Ατυχήματα, χρόνιες ασθένειες, οικονομική δυσπραγία, θάνατος αγαπημένων προσώπων…  Η ζωή είναι γεμάτη από τέτοιες αντιξοότητες και οδυνηρές καταστάσεις. Η αντιμετώπισή τους δεν είναι ποτέ εύκολη και μερικές φορές θέλουμε να τα «παρατήσουμε». Κι όμως κάποιοι άνθρωποι διαχειρίζονται τις αντιξοότητες καλύτερα από άλλους. Βιώνουν τις κρίσεις και τα προβλήματα δίχως να χάνουν το ηθικό τους. Έχουν την ικανότητα να γίνονται δυνατότεροι, πιο σοφοί, πιο ώριμοι μέσα από την περιπέτειά τους. Αυτοί είναι οι ανθεκτικοί άνθρωποι. Λυγίζουν για να μην σπάσουν. Προσαρμόζονται, ανασυγκροτούνται και συνεχίζουν.
Ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν, θα αναγνωρίσουμε όλοι στιγμές δύσκολες στη ζωή μας. Αλλά αυτές οι στιγμές δεν κράτησαν για πάντα. Και μάλλον ήταν αυτές οι δυσκολίες που σμίλεψαν τον χαρακτήρα, που οδήγησαν σε άλλες αποφάσεις και μας έφεραν δυνατότερους στο τώρα. Επειδή, όταν δεν τα παρατάς, όταν δεν σταματάς αλλά συνεχίζεις να προσπαθείς, γίνεσαι καλύτερος /καλύτερη, δυναμώνεις, εξελίσσεσαι σε μια βελτιωμένη έκδοση του ίδιου του εαυτού σου…

Το αντίστοιχο ισχύει και για τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις. Ο Covid-19 επέφερε σαρωτικές αλλαγές στις συνήθεις επιχειρησιακές λειτουργίες, δημιούργησε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και έντονης αγωνίας και ανασφάλειας. Παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις έπρεπε να παραμείνουν λειτουργικές. Όταν ένας νέος κόσμος φέρνει νέες προκλήσεις, απαιτεί εφευρετική και αποφασιστική ηγεσία. Απαιτεί ανθεκτικότητα για να αντέξει τα σοκ.  Ο παγκοσμίου φήμης Nassim Nicholas Taleb, πατέρας του όρου «antifragility» το επεκτείνει και πέρα από την απλή ανθεκτικότητα και υποστηρίζει ότι ο «antifragile» οργανισμός βελτιώνεται μέσα από τη δυσκολία και τη διαταραχή, καθώς οι αντίξοες συνθήκες γίνονται η αιτία να βγει από την αδράνεια και να επανεφεύρει τον εαυτό του.

Η δημιουργία «antifragile» ηγετών, επιχειρήσεων και οικονομιών, προϋποθέτει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Μία νοοτροπία η οποία θριαμβεύει σε καθεστώς συνεχών μεταβολών, ενθαρρύνει τον πειραματισμό, αποδέχεται τα λάθη.

Άλλωστε tough times don't last. Tough people do!

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό LEADINGΕΑΣΕ, τεύχος 46 Απρίλιος- Ιούνιος 2020