Ηγεσία απέναντι στην πανδημία

του Βασίλη Ραμπάτ, Προέδρου ΔΣ ΕΑΣΕ


Στις πρωτοφανείς συνθήκες πανδημίας που όλοι/ες αντιμετωπίζουμε και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε προβλέψει, ο ρόλος μας γίνεται ακόμη πιο απαιτητικός.  Δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης απέναντι στον COVID-19 όπως οι γιατροί, οι υπηρεσίες υγείας και το νοσηλευτικό προσωπικό τους οποίους ευγνωμονούμε για την προσπάθεια που κάνουν.

Με το δικό μας τρόπο βέβαια ο καθένας και η καθεμία από εμάς βρισκόμαστε ήδη στο μέτωπο. Σε προσωπικό και ανθρώπινο επίπεδο διαχειριζόμαστε την ίδια αγωνία και συμμεριζόμαστε την ανησυχία για τις ευπαθείς ομάδες στις οποίες πιθανώς ανήκουν κάποιοι/ες από εμάς  ή εμείς οι ίδιοι.

Ως Ανώτατη Διοίκηση είμαστε επιφορτισμένοι με την προστασία, φροντίδα και υποστήριξη του προσωπικού των επιχειρήσεων των οποίων ηγούμαστε, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνέχεια των δραστηριοτήτων μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι πολύ βασικό να διατηρήσουμε θετική των ψυχολογία των ανθρώπων μας και κατά συνέπεια της αγοράς όπου αυτό είναι εφικτό, καθότι όπως είχε πει  ο Αριστοτέλης “Πόλεμος γαρ σχολείον αρετής εστί”.

Σε δεύτερο επίπεδο αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η επίδραση αυτών των έκτακτων συνθηκών στην οικονομία και στις επιχειρήσεις δεν θα είναι αμελητέα. Ειδικοί ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει από σήμερα την εκτίμηση του μεγέθους του πλήγματος. Κατά τη Goldman Sachs, η κρίση αυτή δεν θα είναι ανάλογη με το οικονομικό τσουνάμι του 2008 αλλά θα θυμίζει περισσότερο τις συνθήκες μετά την 11η Σεπτεμβρίου με τη σταθεροποίηση και ανάκαμψη να υπολογίζονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Για την Ελλάδα είναι πολύ νωρίς να αποτιμήσουμε την κατάσταση, καθότι προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Μολαταύτα, πιθανώς να βρεθούμε σε μία παρατεταμένη αστάθεια και αβεβαιότητα με δεδομένο ότι νευραλγικοί κλάδοι της οικονομίας όπως ο τουρισμός μετράνε πολύ σημαντικές απώλειες. Έχει σημασία να δούμε τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη συγκυρία, ήδη το πάγωμα των δόσεων των δανείων που ανακοινώθηκε είναι ένα σημαντικό και άμεσο μέτρο ανακούφισης.

Μας απασχολεί η επόμενη μέρα ως ΕΑΣΕ και θα είμαστε δίπλα σας για να δούμε την ηγεσία κάτω από το πρίσμα αυτής της νέας πραγματικότητας. Άλλωστε έχει γίνει μέρος της κουλτούρας μας και της ζωής μας τα τελευταία χρόνια, η πλοήγηση σε αχαρτογράφητα νερά.  Πρέπει να καταδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε επανεκκίνηση απέναντι στον πανικό, τον φόβο και την απραξία. Αν κάτι μας διδάσκει η προσπάθεια της φύσης να επικρατήσει έναντι του ανθρώπου με τη μετάλλαξη ιών σύμφωνα με τη Βιολογία, αυτό είναι διαχρονικά η επικράτηση του πιο ικανού και του πιο ευέλικτου.

Στο τέλος θα νικήσουμε και θα επιβιώσουμε αρκεί να προσαρμοστούμε επιτυχώς στα νέα δεδομένα, που αποτελούν για όλους μας μία αναμέτρηση με την ψυχραιμία, την ενσυναίσθηση, τη διορατικότητα και την ευελιξία μας.  Αυτό είναι άλλωστε και το θέμα του 31ου Συνεδρίου της ΕΑΣΕ στο οποίο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε: Εγκάρδια Ηγεσία.

Να είμαστε καλά και να συναντηθούμε σύντομα σοφότεροι και δυνατότεροι!