Δεν έχετε εγγραφεί ακόμα?

Δείτε σύντομα γιατί θα έπρεπε να γίνετε μέλος και εγγραφείτε σήμερα!

 • Βελτιώνουμε

  τα στελέχη που
  είναι μέλη μας
 • Εξυπηρετούμε

  τις ιδιαίτερες απαιτήσεις
  των μελών μας
 • Συνεισφέρουμε

  στην εθνική
  οικονομία
Εγγραφείτε σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ:

Είστε συνδεδεμένος ως

Αποσύνδεση
+MENU

ΝΕΑ

A great leader’s courage to fulfill his vision comes from passion, not position.          

John Maxwell

Έστι δ’ η γνώμη απόφανσις περί των καθόλου και περί όσων αι πράξεις εισί, και αιρετά ή φευκτά εστι προς το πράττειν          

 Αριστοτέλης (“Ρητορική”)

Management is about arranging and telling. Leadership is about nurturing and enhancing.          

Tom Peters

Leadership does not always wear the harness of compromise.          

Woodrow Wilson

A great person attracts great people and knows how to hold them together.          

Johann Wolfgang Von Goethe

As we look ahead into the next century, leaders will be those who empower others.          

Bill Gates

A leader is best when people barely know he exists, when his work is done, his aim fulfilled, they will say: we did it ourselves.          

Lao Tzu

Leaders think and talk about the solutions. Followers think and talk about the problems.          

Brian Tracy

The nation will find it very hard to look up to the leaders who are keeping their ears to the ground.          

Sir Winston Churchill

Ήκιστα πόλεμος επί ρητοίς χωρεί          

 Θουκυδίδης (Α’122)

Δελτία Τύπου

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

ΕΑΣΕ / ICAP CEO Index - 1o τρίμηνο 2021


Σταθερά ανοδικός ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

Η λειτουργία της εταιρίας με κανόνες Εταιρικής Διακυβέρνησης είναι προϋπόθεση για την ανάληψη καθηκόντων, λένε οι πέντε στους δέκα CEOs

 

- Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEOs στο α’ τρίμηνο 2021 σημείωσε αύξηση για 3η συνεχόμενη περίοδο. Σε ποσοστό 70% οι CEOs εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος.

 

- Πέντε στους δέκα CEOs δηλώνουν ότι για την ανάληψη από μέρους τους μιας ανώτερης διοικητικής θέσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση η λειτουργία της εταιρίας σύμφωνα με τους κανόνες της Εταιρικής Διακυβέρνησης, ενώ με την ίδια αναλογία θεωρούν ότι είναι θετική η επίδραση των μορφών εργασίας που υιοθετήθηκαν από τις επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας στην παραγωγικότητα της εργασίας και επιπλέον η εμφάνιση της πανδημίας οδήγησε σε υψηλό βαθμό σε αναθεώρηση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

Στις 147 μονάδες αυξήθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 1ο τρίμηνο του 2021, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε  δείγμα 2.540 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 30/3/2021 – 13/4/2021.  

 

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) συνέχισε την ανοδική του πορεία και διαμορφώθηκε στις 147 μονάδες. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται στην σταδιακή άρση των περιορισμών στην λειτουργία κρίσιμων τομέων της οικονομίας όπως το λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός και παράλληλα στην αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί γεγονός που θα περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας που προκλήθηκε από τον κορονοϊό και οδηγεί σταδιακά σε επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα. Η αισιοδοξία ωστόσο που εκφράζεται είναι συγκρατημένη λόγω της αδυναμίας να εκτιμηθεί ο χρόνος που απομένει μέχρι την εξάλειψη της πανδημίας. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει αύξηση του δείκτη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ για τις μεγάλες και πολύ μεγάλες σημειώθηκε στασιμότητα. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε άνοδο στις 117 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) παρέμεινε στάσιμος στις 179 μονάδες.

Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το 1ο τρίμηνο του 2021:
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε σημαντική αύξηση στις 147 μονάδες έναντι 111 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας συγκρινόμενη με 1 έτος πριν τριπλασιάστηκε σε 15% έναντι 5% το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα το ποσοστό των CEOs που δηλώνει ότι επιδεινώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας μειώθηκε σε 60% έναντι 85% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης πρόβλεψης της οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά παρουσίασε μικρή άνοδο στις 230 μονάδες έναντι 225 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος διαμορφώθηκε σε 70%, ποσοστό που αυξάνεται σε 77% για τους CEOs των μεγάλων και πολύ μεγάλων  επιχειρήσεων.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις αυξήθηκε στις 147 μονάδες έναντι 131 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με 1 έτος πριν αυξήθηκε σε 23% έναντι 17% το προηγούμενο τρίμηνο, ποσοστό που αυξάνεται σε 31% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης παρουσίασε στασιμότητα. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή διαμορφώθηκε σε 62%, ποσοστό που αυξάνεται σε 68% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών συνέχισε την ανοδική του πορεία και αυξήθηκε στις 90 μονάδες έναντι 85 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους έχει βελτιωθεί σε σχέση με ένα έτος πριν διαμορφώθηκε σε 35%, ποσοστό που αυξάνεται σε 46% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος παρέμεινε στάσιμος στις 167 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που αναμένει βελτίωση στο επόμενο έτος διαμορφώθηκε σε 69% ποσοστό που αυξάνεται σε 76% για τους CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε οριακή κάμψη στις 108 μονάδες έναντι 109 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε σε 22% ποσοστό που αυξάνεται σε 31% για τους CEOs των βιομηχανιών και των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών παρουσίασε και αυτός κάμψη κατά 1 μονάδα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι οι επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις τους θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο, είναι αξιόλογο και  διαμορφώθηκε σε 40%, μερίδιο που αυξάνεται σε 48% για τους CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης παρουσίασε στασιμότητα στις 94 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα έτος πριν διαμορφώθηκε σε 29%, ποσοστό το οποίο είναι αυξημένο σε 38% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και 41% για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης μειώθηκε κατά μία μονάδα έναντι του προηγούμενου τριμήνου στις 145 μονάδες. Το μερίδιο των CEOs που δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά ανήλθε σε 39%, ποσοστό που αυξάνεται σε 46% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους αν για την ανάληψη από μέρους τους μιας ανώτερης διοικητικής θέσης θα αξιολογούσαν κατά πόσο η εταιρία λειτουργεί με τους κανόνες της Εταιρικής Διακυβέρνησης.  Το 52% των CEOs, δήλωσε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση ποσοστό που αυξάνεται σε 62% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, περίπου 4 στους 10 θεωρούν ότι είναι σημαντικό αλλά όχι αναγκαίο, ενώ ένας στους δέκα δήλωσε ότι δεν θα επηρέαζε την απόφαση του.

Οι CEOs ερωτήθηκαν επιπλέον για την επίδραση των μορφών εργασίας που υιοθετήθηκαν από τις επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας στην παραγωγικότητα της εργασίας. Το 54% των CEOs δήλωσε ότι η επίδραση τους ήταν θετική, ποσοστό που αυξάνεται σε 69% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Παράλληλα το 22% θεωρεί ως ουδέτερη της επίδραση, ενώ ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι η επίδραση ήταν αρνητική.

Στην ερώτηση σχετικά με την αναθεώρηση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας, το 51% των CEOs απάντησε ότι η εμφάνιση της πανδημίας οδήγησε σε υψηλό βαθμό σε αναθεώρηση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής, ποσοστό που μειώνεται σε 38% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ τέσσερις στους δέκα CEOs δήλωσαν ότι η πανδημία οδήγησε σε μέτριο βαθμό σε αναθεώρηση της στρατηγικής και τέλος ένας στους δέκα απάντησε ότι ο βαθμός ήταν χαμηλός.

Δήλωση Προέδρου Δ.Σ. ΕΑΣΕ, κ. Βασίλη Ραμπάτ:
«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνέχισε σε ανοδική τάση, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η αύξηση του δείκτη ενσωματώνει τη συγκρατημένη αισιοδοξία των CEOs για την πορεία τόσο της οικονομίας, όσο και των επιχειρήσεων που διοικούν καθώς και τις επιφυλάξεις τους για τις εξελίξεις, λόγω της αβεβαιότητας για τη χρονική περίοδο λήξης της πανδημίας, όπως αποτυπώθηκαν από τη στασιμότητα του δείκτη προσδοκιών.
Η έρευνα κατέδειξε επίσης πόσο υψηλά στην αξιολόγηση μίας εταιρίας θέτουν τα ανώτατα στελέχη, την Εταιρική Διακυβέρνηση, κατά την ανάληψη μιας νέας θέσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε στους δέκα CEOs δηλώνουν ότι για την ανάληψη μιας ανώτερης διοικητικής θέσης σε μια εταιρία είναι απαραίτητη προϋπόθεση αυτή να λειτουργεί με τους κανόνες της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Το ποσοστό μάλιστα αυξάνεται σε 62% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων! Πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά σημαντικό για το οποίο, ως ΕΑΣΕ, έχουμε αναλάβει δράση συμβάλλοντας επίσης, με τη συμμετοχή μας στο Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ), στην κατάρτιση του Ελληνικού Κώδικά Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Παράλληλα οι μισοί τουλάχιστον CEOs υποστηρίζουν ότι οι μορφές εργασίας που υιοθετήθηκαν κατά την πανδημία έχουν θετική επίδραση στην παραγωγικότητα, δηλώνοντας επιπλέον ότι η πανδημία οδήγησε σε υψηλό βαθμό σε αναθεώρηση της στρατηγικής των επιχειρήσεων».

Για τη μεθοδολογία της έρευνας καθώς και τα σχετικά γραφήματα πατήστε εδώ .