Δεν έχετε εγγραφεί ακόμα?

Δείτε σύντομα γιατί θα έπρεπε να γίνετε μέλος και εγγραφείτε σήμερα!

 • Βελτιώνουμε

  τα στελέχη που
  είναι μέλη μας
 • Εξυπηρετούμε

  τις ιδιαίτερες απαιτήσεις
  των μελών μας
 • Συνεισφέρουμε

  στην εθνική
  οικονομία
Εγγραφείτε σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ:

Είστε συνδεδεμένος ως

Αποσύνδεση
+MENU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα αποφθέγματα είναι ο σύντομος δρόμος προς πολλή γνώση           

Πλούταρχος

To do great things is difficult; but to command great things is more difficult.          

Friedrich Nietzsche

Leadership is the key to 99 percent of all successful efforts.          

Erskine Bowles

Σοφός ο γνωρίζων χρήσιμα          

 Αισχύλος

Lead and inspire people. Don’t try to manage and manipulate people. Inventories can be managed but people must be lead.          

Ross Perot

He who has never learned to obey cannot be a good commander.          

Aristotle

The supreme quality of leadership is integrity.          

Dwight Eisenhower

Lead me, follow me, or get out of my way.          

General George Patton

Έστι δ’ η γνώμη απόφανσις περί των καθόλου και περί όσων αι πράξεις εισί, και αιρετά ή φευκτά εστι προς το πράττειν          

 Αριστοτέλης (“Ρητορική”)

The growth and development of people is the highest calling of leadership.          

Harvey Firestone

CALENDAR TIMELINE

για το έτος
Όλα
Επιλέξτε τύπο εκδήλωσης

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

 

ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ


Οι επιπτώσεις της κρίσης αλλά και οι νέες ευκαιρίες καριέρας για τα ανώτατα στελέχη σε Ελλάδα και εξωτερικό ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την Εσπερίδα ενδιαφέροντος Γενικού Διευθυντή την οποία διοργάνωσε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 CEO μελών της.
 
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ Γιώργος Δ. Τσόπελας, Senior Partner & Managing Director, McKinsey & Company, Ελλάδα & Κύπρος, Ρεβέκκα Πιτσίκα, Διευθύνουσα Σύμβουλος, People for Business, Αντώνης Μπαρούνας, Πρόεδρος Ευρώπης, Sony Mobile Communications, Σπύρος Φίλιππας, CEO Middle East, BMW Financial Services, Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Troubled Assets Group, Eurobank.
 
Τον συντονισμό και σχολιασμό της Εσπερίδας είχε ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Δ.Σ., ΕΑΣΕ και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ICAP Group, ο οποίος παρουσίασε τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα δύο ερευνών που αφορούσαν αφενός την κατάσταση και τις επιθυμίες των Ελλήνων CEOs, αφετέρου τις νέες ευκαιρίες για ανώτατα στελέχη στο εξωτερικό. Οι έρευνες διενεργήθηκαν από την ICAP Group ειδικά για την Εσπερίδα της ΕΑΣΕ σε δείγμα 600 και 200 ανωτάτων στελεχών αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ποσοστό 67% οι CEOs θα αξιολογούσαν θετικά το ενδεχόμενο μετακίνησής τους στο εξωτερικό (στην ίδια εταιρία ή σε κάτι καινούριο) ενώ το 12% των ερωτηθέντων θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αναλάβει θέση ευθύνης στον Δημόσιο Τομέα.  

Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι το άγχος, για περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και σοβαρή επίπτωση στην εταιρεία που διοικούν αποτελεί τον Νο#1 παράγοντα πίεσης που βιώνουν οι CEOs (ποσοστό 89%) σε σχέση με τα «προ κρίσης χρόνια», με την πίεση για καλύτερα αποτελέσματα να ακολουθεί με ποσοστό 54%. Το top 3 συμπληρώνουν η πίεση για εξασφάλιση ρευστότητας (πληρωμή υποχρεώσεων) καθώς και η πίεση για δύσκολες αποφάσεις όπως απολύσεις ή μειώσεις μισθών, με ποσοστό 53% καθεμία.

Για την ανάγκη ανασυγκρότησης & αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και τις ευκαιρίες για την Οικονομία & τα Στελέχη μίλησε ακολούθως ο κ. Γ. Τσόπελας ο οποίος υπογράμμισε ότι  υπάρχουν κλάδοι οι οποίοι εάν αξιοποιηθούν σωστά θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας αλλά και αύξηση του ΑΕΠ. «Η αγορά χρειάζεται χρήμα, δεν πληρώνει το κράτος τις υποχρεώσεις του ενώ οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν παραπάνω χρήματα. Είμαστε η 2η χώρα στην Ευρώπη σε χρέη ιδιωτών απέναντι στο κράτος. Τα επόμενα 2 χρόνια χρειαζόμαστε ροές χρημάτων στην αγορά, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ορθοπεταλιά» ανέφερε, μεταξύ άλλων ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το 2017 η οικονομία της χώρας θα πνέει σε καλά νερά προς σχετική σταθερότητα.

Στο βήμα των ομιλητών ακλούθησε η κα Ρ. Πιτσίκα, η οποία ενημέρωσε τα στελέχη για την πολιτική πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στελεχώσει, ως μελλοντική κυβέρνηση, θέσεις ευθύνης όπως Γενικές Γραμματείες κλπ με ανθρώπους της αγοράς, τεχνοκράτες που έχουν σφαιρική άποψη της οικονομίας και μεγάλη εμπειρία, μακρυά από πελατειακά κριτήρια και σκοπιμότητες.

«Έχοντας εμπειρία και γνώση τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων είναι οι πλέον ικανοί να ηγηθούν μίας ομάδας και να φέρουν εις πέρας τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Είναι η ευκαιρία να αξιοποιηθεί η γνώση των ανθρώπων της αγοράς σε συγκεκριμένες θέσεις, αντιγράφοντας καλές πρακτικές και παραδείγματα από άλλες χώρες, επιτυγχάνοντας τη σύνδεση μεταξύ πολιτικής και πολιτών» τόνισε η κα Πιτσίκα και πρόσθεσε: «χρειαζόμαστε τη γνώση, τους τεχνοκράτες με εμπειρία, τις δεξιότητες που μόνο οι άνθρωποι από την αγορά μπορούν να προσφέρουν».

Την εμπειρία τους από τη θητεία τους σε θέσεις ευθύνης στο εξωτερικό μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες συναδέλφους τους στην Εσπερίδα οι κ.κ.  Αντ. Μπαρούνας και  Σπ. Φίλιππας. Αμφότεροι τόνισαν ότι η απόφαση μετοίκησης δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το τελικό πρόσημο είναι αδιαμφισβήτητα θετικό λαμβάνοντας υπόψη τις δημιουργικές ευκαιρίες ανάπτυξης (προσωπικής και επαγγελματικής)  που έχει το στέλεχος.

Τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας για τις ευκαιρίες ελλήνων CEOs στο εξωτερικό που πραγματοποίησε η ICAP ειδικά για την Εσπερίδα της ΕΑΣΕ και παρουσίασε ο κ. Ν. Κωνσταντέλλος, δείχνουν ότι μόλις το 2% των στελεχών που εργάζονται στο εξωτερικό ως ex pats είναι γυναίκες, ενώ όλοι διαθέτουν υψηλό επίπεδο σπουδών (μεταπτυχιακό ή / και διδακτορικό) καθώς και θέση ευθύνης όπως CEO, General Manager, Vice President κλπ. Σε ποσοστό 53% εργάζονται στην Ανατολική Ευρώπη, με την Κεντρική Ευρώπη να ακολουθεί με 20%. Οι καλύτερες συνθήκες εργασίας και οι προοπτικές εξέλιξης ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από την απόφαση των στελεχών να μετακινηθούν στο εξωτερικό (ποσοστό 23%) ακολουθούμενο με 17% από το κίνητρο για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε άλλη χώρα και η οικονομική κρίση και αβεβαιότητα στην Ελλάδα (13%). Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των  βασικών λόγων που οι ίδιοι οι ex pats δηλώνουν ότι θα γύριζαν στην Ελλάδα, είναι για να συνδράμουν τη χώρα στην προσπάθεια ανάπτυξης.

Οι εργασίες της Εσπερίδας ολοκληρώθηκαν με την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του κ. Θ. Καλαντώνη ο οποίος μίλησε για τις λύσεις που δρομολογούνται στο θέμα των  κόκκινων Δανείων των Επιχειρήσεων και στις προοπτικές οι λύσεις να δημιουργήσουν ισχυρή ζήτηση για Ανώτατα Στελέχη. «Εάν στα επόμενα 3 χρόνια δεν μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει βιώσιμο τραπεζικό σύστημα μ’ αυτές τις συνθήκες. Η θετική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων θα δώσει τον αναγκαίο χρόνο στις βιώσιμες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις  για νέες θέσεις εργασίας» κατέληξε.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρίες: ADECCO | EDENRED | ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
Υποστηρικτής Ταχυδρομικών Υπηρεσιών: ΕΛΤΑ