Δεν έχετε εγγραφεί ακόμα?

Δείτε σύντομα γιατί θα έπρεπε να γίνετε μέλος και εγγραφείτε σήμερα!

 • Βελτιώνουμε

  τα στελέχη που
  είναι μέλη μας
 • Εξυπηρετούμε

  τις ιδιαίτερες απαιτήσεις
  των μελών μας
 • Συνεισφέρουμε

  στην εθνική
  οικονομία
Εγγραφείτε σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ:

Είστε συνδεδεμένος ως

Αποσύνδεση
+MENU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

People buy into the leader before they buy into the vision.          

John Maxwell

Do what you feel in your heart to be right–for you’ll be criticized anyway.          

Eleanor Roosevelt

I am endlessly fascinated that playing football is considered a training ground for leadership, but raising children isn’t.          

Dee Dee Myers

The very essence of leadership is that you have to have a vision. It’s got to be a vision you articulate clearly and forcefully on every occasion. You can’t blow an uncertain trumpet.          

Reverend Theodore Hesburgh

Ρήμα παράκαιρον τον όλον ανατρέπει βίον           

Μένανδρος (Γνωμ. Μον.)

Great leaders are almost always great simplifiers, who can cut through argument, debate, and doubt to offer a solution everybody can understand.          

General Colin Powell

The most dangerous leadership myth is that leaders are born-that there is a genetic factor to leadership. That’s nonsense; in fact, the opposite is true. Leaders are made rather than born.          

Warren Bennis

Leadership is unlocking people’s potential to become better.          

Bill Bradley

Never doubt that a small group of thoughtful, concerned citizens can change world. Indeed it is the only thing that ever has.          

Margaret Mead

My own definition of leadership is this: The capacity and the will to rally men and women to a common purpose and the character which inspires confidence.          

General Montgomery

CALENDAR TIMELINE

για το έτος
Όλα
Επιλέξτε τύπο εκδήλωσης
 • ΝΟΕ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

 

Ημερίδα Ενδιαφέροντος Γενικού Διευθυντή 2011

Η αβεβαιότητα για τη διάρκεια και το βάθος της κρίσης εξακολουθεί να είναι έντονη μεταξύ των ανωτάτων στελεχών που διοικούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας μας. Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ο ρόλος του Γενικού Διευθυντή αλλάζει. Βιώνει έντονη πίεση για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων που αφορούν τόσο την εταιρία που διοικεί, όσο και την καριέρα του, ενώ τις πρώτες θέσεις στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του έχουν η εξασφάλιση ρευστότητας και χρηματοδότησης, καθώς και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Καλείται με τόλμη, ταχύτητα και αποφασιστικότητα να πάρει μέτρα που αφορούν στα έσοδα, το κόστος και τη ρευστότητα της εταιρίας που διοικεί. Συγχρόνως θα πρέπει να αναζητήσει ευκαιρίες καριέρας είτε σε κλάδους με προοπτική, είτε σε εταιρίες που παρουσιάζουν δυνατότητες ανάπτυξης.

Αυτά ήταν τα κύρια συμπεράσματα της Ημερίδας που διοργάνωσε η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011, με κύριο θέμα τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τη σωστή διαχείριση καριέρας σε καιρούς κρίσης. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Χάρης Μεϊντάσης, Διευθύνων Σύμβουλος ΝΑ Ευρώπης, HAY Group, Χάρης Πεζούλας, Πρόεδρος, STANTON CHASE, και Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος, ICAP Group.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ κ. Μιχάλης Παγίδας, ο οποίος αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που έχει η οικονομική κρίση στο έργο του Γενικού Διευθυντή και στην καριέρα του λέγοντας: «Βρισκόμαστε στη δίνη μιας αγοράς που αλλάζει ραγδαία. Βιώνουμε ένα περιβάλλον ύφεσης και αστάθειας όπου οι συνθήκες και οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν συνεχώς. Ως Γενικοί Διευθυντές έχουμε την ευθύνη για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους και καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση και να λάβουμε γρήγορα αποφάσεις, συχνά δύσκολες, να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας και να αντιμετωπίσουμε αλλαγές στον ρόλο και την καριέρα μας. Βασικός στόχος της ΕΑΣΕ είναι να παράσχει την ενημέρωση και υποστήριξη που χρειαζόμαστε στο έργο μας».

«Ζούμε νέους κανόνες του παιχνιδιού, μια νέα κανονικότητα η οποία θα παραμείνει. Δεν θα υπάρξει επιστροφή σε προηγούμενες συνθήκες και περιβάλλοντα», υποστήριξε ο κ. Χάρης Μεϊντάσης, ο οποίος σημείωσε ότι η ύφεση έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού σε ό,τι αφορά στις αμοιβές των στελεχών. Σύμφωνα με έρευνα της HAY, το 2011 το συνολικό πακέτο των αποδοχών των CEOs στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με το 2010. Μάλιστα, έξι στις δέκα επιχειρήσεις δεν προχώρησαν εφέτος σε αυξήσεις μισθών. Ωστόσο, οι ηγέτιδες εταιρίες που μπορούν και ανταποκρίνονται στις αλλαγές της αγοράς, αλλά και οι πολυεθνικές φαίνεται να έχουν πλεονέκτημα ως προς το κομμάτι των αμοιβών.

Παρουσιάζοντας τις τάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Μεϊντάσης σημείωσε ότι οι αμοιβές των CEOs είναι πλέον ξεκάθαρα συνδεδεμένες με την απόδοση και τη στρατηγική, ενώ έμφαση δίνεται στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και στη δημόσια εικόνα της επιχείρησης. Παράλληλα, οι ικανότητες στη διαχείριση του κινδύνου έχουν όλο και μεγαλύτερη σημασία στην επιλογή των στελεχών.
Συμβουλές προς τους Γενικούς Διευθυντές ως προς τις ευκαιρίες και προοπτικές σταδιοδρομίας όπως αυτές διαμορφώνονται στο σκηνικό της οικονομικής ύφεσης έδωσε με τη σειρά του ο κ. Χάρης Πεζούλας, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης που μπορούν να δημιουργηθούν εν μέσω κρίσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Βλέπω πολλές ευκαιρίες απασχόλησης για νέους ανθρώπους. [Όμως] ο ρόλος του Γενικού Διευθυντή δεν μπορεί να είναι όπως τον ξέραμε μέχρι τώρα, γιατί η Ελλάδα αλλάζει. Πιστεύω πολύ στην επιχειρηματικότητα του Έλληνα την οποία έχουμε μέσα μας και πρέπει ξανά να την βγάλουμε στην επιφάνεια. Δεν είναι χαμένο το παιχνίδι».

Ο κ. Πεζούλας τόνισε ότι πέρα από τις προφανείς θέσεις στις μεγάλες και συχνά κορεσμένες εταιρίες, υπάρχουν ευκαιρίες εργασίας για τα ικανά στελέχη επιχειρήσεων σε μικρότερες εταιρίες–«διαμαντάκια» (όπως τις χαρακτήρισε) οι οποίες έχουν εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης και χρειάζονται ικανά μυαλά να προχωρήσουν μπροστά. Τέλος, επισήμανε ότι η στροφή στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας και καλύτερων προοπτικών σταδιοδρομίας και ανάπτυξης θα πρέπει να γίνει προς τις αγορές της Ασίας και τις Αραβικές χώρες, καθώς αφενός η αγορά των Βαλκανίων παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και κορεσμού, αφετέρου η κεντρική Ευρώπη, παρά τη ζήτηση και τις νέες θέσεις που δημιουργούνται, φαίνεται ότι δεν προτιμά τους Έλληνες μάνατζερ, όσο ικανοί κι αν είναι. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τα ίδια και να περιμένουμε κάτι διαφορετικό σε αυτή τη χώρα. Δεν γίνεται. Κάτι άλλο πρέπει να κάνουμε», κατέληξε ο κ. Πεζούλας.

«Η οικονομική κρίση είναι ευρεία και θα διαρκέσει», υποστήριξε ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα ειδικής έρευνας που διενήργησε η ICAP σε ανώτατα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων για τους σκοπούς της Ημερίδας της ΕΑΣΕ. Το 98% των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για την περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει αυτή στην εταιρία τους, ενώ το 68% απάντησε ότι νιώθουν ιδιαίτερα μεγάλη πίεση να λάβουν δύσκολες αποφάσεις όπως απολύσεις και μειώσεις μισθών. Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι το 76% των CEOs δεν έχουν προχωρήσει σε μειώσεις μισθών στις εταιρίες που διοικούν, ενώ σχεδόν ένας στους δύο δεν έχει προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, ο CEO βρίσκεται στη δίνη ενός ιδιαίτερα αρνητικού και απρόβλεπτου εξωτερικού περιβάλλοντος και ο ρόλος του γίνεται ακόμα πιο καταλυτικός. Πλέον, κύριες προτεραιότητές του είναι η εξασφάλιση της ρευστότητας, η μείωση του κόστους και η αναδιοργάνωση της εταιρίας του. Ωστόσο, η ύφεση αποτελεί πρόκληση για τον CEO να αναδείξει τα ηγετικά χαρακτηριστικά του όπως όραμα, σχέδιο για κρίση, παρακίνηση και ηγεσία μέσω παραδείγματος. Συγχρόνως, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη δέσμευση, την εγρήγορση και την πλήρη ενημέρωση όλων των εργαζομένων για τις δυσκολίες, τις ευκαιρίες και τα προγράμματα δράσης.

Τον συντονισμό και σχολιασμό της Ημερίδας είχε ο κ. Σταύρος Παρασκευαϊδης, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της MERCEDES-BENZ HELLAS o οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Γενικός Διευθυντής σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από δραματικές αλλαγές. «Έχουμε να διαχειριστούμε τεράστια προβλήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών μας», επισήμανε ο κ. Παρασκευαϊδης και συνέχισε: «ο CEO θα πρέπει να είναι ηγέτης. Η ηγεσία φαίνεται στις περιόδους κρίσης όπου o CEO πρέπει να παρακινεί τους εργαζομένους και να κερδίζει τη στήριξή τους αλλά και να μην ξεχνά τα βασικά όπως η ανάπτυξη της εταιρίας, τα έσοδα, ο έλεγχος του κόστους και η διασφάλιση της ρευστότητας.»

Χορηγοί: ADECCO H.R. και EDENRED
Χορηγός Ταχυδρομικών Υπηρεσιών: ΕΛΤΑ
Υποστηρικτές: CARLSON WAGONLIT TRAVEL