Δεν έχετε εγγραφεί ακόμα?

Δείτε σύντομα γιατί θα έπρεπε να γίνετε μέλος και εγγραφείτε σήμερα!

 • Βελτιώνουμε

  τα στελέχη που
  είναι μέλη μας
 • Εξυπηρετούμε

  τις ιδιαίτερες απαιτήσεις
  των μελών μας
 • Συνεισφέρουμε

  στην εθνική
  οικονομία
Εγγραφείτε σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ:

Είστε συνδεδεμένος ως

Αποσύνδεση
+MENU

ΝΕΑ

Leadership is influence.          

John C. Maxwell

Great leaders are almost always great simplifiers, who can cut through argument, debate, and doubt to offer a solution everybody can understand.          

General Colin Powell

You manage things; you lead people.          

Rear Admiral Grace Murray Hopper

Never tell people how to do things. Tell them what to do and they will surprise you with their ingenuity.          

General George Patton

Not the cry, but the flight of a wild duck, leads the flock to fly and follow.          

Chinese Proverb

The greatest leaders mobilize others by coalescing people around a shared vision.          

Ken Blanchard

The growth and development of people is the highest calling of leadership.          

Harvey Firestone

Leadership is the key to 99 percent of all successful efforts.          

Erskine Bowles

I am endlessly fascinated that playing football is considered a training ground for leadership, but raising children isn’t.          

Dee Dee Myers

My responsibility is getting all my players playing for the name on the front of the jersey, not the one on the back.          

Unknown

Ανακοινώσεις

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Άρθρο του Συμβούλου Διοίκησης της ΕΑΣΕ: "Οι δυσκολίες δεν κρατούν για πάντα"

Οι δυσκολίες δεν κρατούν για πάντα
Οι ανθεκτικοί άνθρωποι, διαρκούν
(Tough times don't last. Tough people do)

του Γιάννη Αναστασόπουλου, Συμβούλου Διοίκησης ΕΑΣΕ*

Η απαισιοδοξία μερικών ανθρώπων μπροστά σε μια δυσκολία είναι δικαιολογημένη αρκετές φορές, καθώς το πρόβλημα μοιάζει, όντως, σχεδόν ανυπέρβλητο. Όμως ο κόσμος εξελίχθηκε χάρη στους αισιόδοξους και αποφασιστικούς, που δεν πτοήθηκαν και τράβηξαν μπροστά...

Δεν είναι ότι δεν προσπαθούμε επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα. Αλλά είναι ότι τα πράγματα φαίνονται δύσκολα επειδή δεν προσπαθούμε.

Όλοι περνάμε από δυσκολίες στη ζωή. Ατυχήματα, χρόνιες ασθένειες, οικονομική δυσπραγία, θάνατος αγαπημένων προσώπων…  Η ζωή είναι γεμάτη από τέτοιες αντιξοότητες και οδυνηρές καταστάσεις. Η αντιμετώπισή τους δεν είναι ποτέ εύκολη και μερικές φορές θέλουμε να τα «παρατήσουμε». Κι όμως κάποιοι άνθρωποι διαχειρίζονται τις αντιξοότητες καλύτερα από άλλους. Βιώνουν τις κρίσεις και τα προβλήματα δίχως να χάνουν το ηθικό τους. Έχουν την ικανότητα να γίνονται δυνατότεροι, πιο σοφοί, πιο ώριμοι μέσα από την περιπέτειά τους. Αυτοί είναι οι ανθεκτικοί άνθρωποι. Λυγίζουν για να μην σπάσουν. Προσαρμόζονται, ανασυγκροτούνται και συνεχίζουν.
Ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν, θα αναγνωρίσουμε όλοι στιγμές δύσκολες στη ζωή μας. Αλλά αυτές οι στιγμές δεν κράτησαν για πάντα. Και μάλλον ήταν αυτές οι δυσκολίες που σμίλεψαν τον χαρακτήρα, που οδήγησαν σε άλλες αποφάσεις και μας έφεραν δυνατότερους στο τώρα. Επειδή, όταν δεν τα παρατάς, όταν δεν σταματάς αλλά συνεχίζεις να προσπαθείς, γίνεσαι καλύτερος /καλύτερη, δυναμώνεις, εξελίσσεσαι σε μια βελτιωμένη έκδοση του ίδιου του εαυτού σου…

Το αντίστοιχο ισχύει και για τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις. Ο Covid-19 επέφερε σαρωτικές αλλαγές στις συνήθεις επιχειρησιακές λειτουργίες, δημιούργησε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και έντονης αγωνίας και ανασφάλειας. Παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις έπρεπε να παραμείνουν λειτουργικές. Όταν ένας νέος κόσμος φέρνει νέες προκλήσεις, απαιτεί εφευρετική και αποφασιστική ηγεσία. Απαιτεί ανθεκτικότητα για να αντέξει τα σοκ.  Ο παγκοσμίου φήμης Nassim Nicholas Taleb, πατέρας του όρου «antifragility» το επεκτείνει και πέρα από την απλή ανθεκτικότητα και υποστηρίζει ότι ο «antifragile» οργανισμός βελτιώνεται μέσα από τη δυσκολία και τη διαταραχή, καθώς οι αντίξοες συνθήκες γίνονται η αιτία να βγει από την αδράνεια και να επανεφεύρει τον εαυτό του.

Η δημιουργία «antifragile» ηγετών, επιχειρήσεων και οικονομιών, προϋποθέτει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Μία νοοτροπία η οποία θριαμβεύει σε καθεστώς συνεχών μεταβολών, ενθαρρύνει τον πειραματισμό, αποδέχεται τα λάθη.

Άλλωστε tough times don't last. Tough people do!

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό LEADINGΕΑΣΕ, τεύχος 46 Απρίλιος- Ιούνιος 2020