Δεν έχετε εγγραφεί ακόμα?

Δείτε σύντομα γιατί θα έπρεπε να γίνετε μέλος και εγγραφείτε σήμερα!

 • Βελτιώνουμε

  τα στελέχη που
  είναι μέλη μας
 • Εξυπηρετούμε

  τις ιδιαίτερες απαιτήσεις
  των μελών μας
 • Συνεισφέρουμε

  στην εθνική
  οικονομία
Εγγραφείτε σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ:

Είστε συνδεδεμένος ως

Αποσύνδεση
+MENU

ΝΕΑ

Leaders must be close enough to relate to others, but far enough ahead to motivate them.          

John C. Maxwell

Leadership is a potent combination of strategy and character. But if you must be without one, be without the strategy.          

Norman Schwarzkopf

There are three essentials to leadership: humility, clarity and courage.          

Fuchan Yuan

It is better to lead from behind and to put others in front, especially when you celebrate victory when nice things occur. You take the front line when there is danger. Then people will appreciate your leadership.          

Nelson Mandela

We live in a society obsessed with public opinion. But leadership has never been about popularity.          

Marco Rubio

Leadership is influence.          

John C. Maxwell

You don’t lead by pointing and telling people some place to go. You lead by going to that place and making a case.          

Ken Kesey

Ήκιστα πόλεμος επί ρητοίς χωρεί          

 Θουκυδίδης (Α’122)

Effective leadership is putting first things first. Effective management is discipline, carrying it out.          

Stephen Covey

You gain strength, courage and confidence by every experience in which you really stop to look fear in the face. You must do the thing you think you cannot do.          

Eleanor Roosevelt

Ανακοινώσεις

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Η άποψη της ΕΑΣΕ με αφορμή τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2019

Ο προϋπολογισμός για το 2019 που συζητείται στη Βουλή και βαίνει προς ψήφιση την 19η Δεκεμβρίου αποτελεί, ίσως, την τελευταία ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, να συνειδητοποιήσει  τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Συμπίπτει μάλιστα με τα δραματικά δημογραφικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν προσφάτως (και αναδημοσιεύονται συνεχώς) που καταδεικνύουν το δημογραφικό ως τη χειρότερη κληρονομιά που μας άφησε η κρίση δεδομένου ότι η μέχρι πρότινος η δυσκολία που εντοπιζόταν στην απροθυμία των νέων ζευγαριών να κάνουν δεύτερο παιδί, έχει πλέον, δυστυχώς, ‘μεταφερθεί’ στο πρώτο παιδί.

Η ΕΑΣΕ θεωρεί το δημογραφικό  ως πρωτεύον ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το σύνολο, ανεξαιρέτως, των πολιτικών δυνάμεων της χώρας – ένα ζήτημα για το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει εθνικός συναγερμός και συγκεκριμένα, άμεσα και επαρκή μέτρα πολιτικής. Όμως, η αντίδρασή μας είναι δυστυχώς πολύ, πολύ περιορισμένη.

Η ΕΑΣΕ διαπιστώνει δυστυχώς ότι και για τα επόμενα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και της χώρας ταυτόχρονα, η αντίδραση του πολιτικού συστήματος και ειδικότερα των πολιτικών δυνάμεων είναι κατώτερη των περιστάσεων. Διαβάζουμε στον προϋπολογισμό τη μεγάλη υστέρηση των επενδύσεων, δημοσίων και ιδιωτικών, την υπερ-φορολόγηση και εισφορο-φορολόγηση, τις λίγες θέσεις εργασίας που δημιουργεί η εθνική οικονομία, οι οποίες είναι χαμηλόμισθες και αβέβαιες ως προς την «βιωσιμότητά» τους σε βάθος χρόνου. Την ίδια στιγμή η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών, τα όποια χρήματα υπάρχουν στην άκρη κάποια στιγμή θα τελειώσουν και οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές είναι ανησυχητικές. Απασχολούν την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα όλα αυτά τα θέματα άραγε; Διότι διαπιστώνουμε, με λύπη, ότι αντί να κυριαρχούν στο δημόσιο πεδίο τα ανωτέρω εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα, συζητούνται μόνο άλλα που εξυπηρετούν προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες, με πολιτικό λόγο «παροχολογίας».

Συνολικά η χώρα δείχνει, μετά από τόσες θυσίες και ταλαιπωρίες, να μην έχει βρει τον δρόμο της. Να την απασχολούν τα εφήμερα κι όχι τα ουσιώδη.

Εν ολίγοις, δίχως να παραγνωρίζεται ο ρυθμός μεγέθυνσης άνω του 2% και κάποια προσπάθεια να διορθωθούν γενικότερα οι μεγάλες θεσμικές αδυναμίες της χώρας, η ΕΑΣΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: τα σημαντικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα, άλυτα. Και όπως διαφαίνεται κι από το (εντελώς) αβέβαιο ευρωπαϊκό περιβάλλον, αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει η βοήθεια του ευρωπαϊκού παράγοντα...

Η ΕΑΣΕ είναι παρούσα με όλες της τις δυνάμεις, προσπαθώντας να συνδράμει ώστε η χώρα να βαδίσει τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης, της σκληρής δουλειάς, της αναγέννησης της παραγωγής, της εργασίας για όλους. Επιδιώκει δε με πρωτοβουλία της, τη σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ανοίγοντας διάλογο με στελέχη του δημοσίου με στόχο τη συζήτηση και αποτύπωση συγκεκριμένων, εφαρμόσιμων προτάσεων που αφορούν στην αναβάθμιση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Έναν διάλογο που ξεκίνησε στις αρχές του έτους και έχει ήδη οδηγήσει σε καταγεγραμμένες προτάσεις αλλά και στον προγραμματισμό  νέας δράσης συνεργασίας για την επόμενη χρονιά. 

Η ΕΑΣΕ με την επιστολή της αυτή κάνει έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις που αυτές τις μέρες συζητούν τον προϋπολογισμό της χώρας, να βάλουν μια κόκκινη γραμμή στην ατέρμονη, στείρα αντιπαράθεση και να ανέβει το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης στα αληθινά μεγάλα θέματα, με ειλικρίνεια και αλήθεια.

Να αρχίσει, επιτέλους, ο πολίτης να ακούει έναν επί της ουσίας διάλογο πολιτισμένων ανθρώπων που τον αφορά και του δημιουργεί προσμονή και προσδοκία πως κάτι καλό μπορεί να γίνει σε τούτον τον τόπο επιτέλους. Διαφορετικά θα συνεχίσει να στρέφει την προσοχή του μόνο στα ψυχαγωγικά σόου της βραδινής τηλεόρασης. Εκτός κι αν αυτό θέλουμε... Αδιάφορους πολίτες, νέους ανθρώπους κι επιχειρήσεις να αιμορραγούν και να γυρνούν την πλάτη στην πατρίδα. Ας αξιοποιήσουμε επιτέλους τις λίγες ευκαιρίες που μας μένουν αναδεικνύοντας τα μεγάλα πλεονεκτήματα της υπέροχης αυτής χώρας, πριν να είναι πολύ αργά.