Δεν έχετε εγγραφεί ακόμα?

Δείτε σύντομα γιατί θα έπρεπε να γίνετε μέλος και εγγραφείτε σήμερα!

 • Βελτιώνουμε

  τα στελέχη που
  είναι μέλη μας
 • Εξυπηρετούμε

  τις ιδιαίτερες απαιτήσεις
  των μελών μας
 • Συνεισφέρουμε

  στην εθνική
  οικονομία
Εγγραφείτε σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ:

Είστε συνδεδεμένος ως

Αποσύνδεση
+MENU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

He who has never learned to obey cannot be a good commander.          

Aristotle

A great leader’s courage to fulfill his vision comes from passion, not position.          

John Maxwell

To have long term success as a coach or in any position of leadership, you have to be obsessed in some way.          

Pat Riley

Έστι δ’ η γνώμη απόφανσις περί των καθόλου και περί όσων αι πράξεις εισί, και αιρετά ή φευκτά εστι προς το πράττειν          

 Αριστοτέλης (“Ρητορική”)

It is absurd that a man should rule others, who cannot rule himself.          

Latin Proverb

We live in a society obsessed with public opinion. But leadership has never been about popularity.          

Marco Rubio

A great person attracts great people and knows how to hold them together.          

Johann Wolfgang Von Goethe

My responsibility is getting all my players playing for the name on the front of the jersey, not the one on the back.          

Unknown

Leadership is the key to 99 percent of all successful efforts.          

Erskine Bowles

The art of leadership is saying no, not saying yes. It is very easy to say yes.          

Tony Blair

CALENDAR TIMELINE

για το έτος
Όλα
Επιλέξτε τύπο εκδήλωσης
 • ΜΑΙ

ΜΑΙΟΣ

 

Το Ελληνικό Συνέδριο Ηγεσίας 2014
Για τα γνωρίσματα της ηγετικής συμπεριφοράς στο νέο οικονομικό και επιχειρηματικό τοπίο και τον ρόλο του ηγέτη ως πολλαπλασιαστή ταλέντου, ενέργειας και δημιουργικότητας μίλησαν διακεκριμένοι ομιλητές στο 25ο Συνέδριο της ΕΑΣΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 9 & 10 Μαΐου 2014 στο Grand Resort Lagonissi με θέμα: «Το νέο παρόν: Η ηγεσία μπροστά στον καθρέφτη».

Ο Mark Stein, διακεκριμένος καθηγητής ηγεσίας & μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, μίλησε για τα γνωρίσματα της ναρκισσιστικής ηγεσίας και για την ανάγκη για αυτογνωσία. «Ο νάρκισσος ηγέτης έχει την αίσθηση ότι είναι μοναδικός, εξαιρετικά χαρισματικός και αλάνθαστος. […] Πιστεύει ότι έχει τα πάντα υπό έλεγχο, ότι μπορεί να ελέγξει τους πάντες, ακόμα και τους πελάτες και τους προμηθευτές. […] Νομίζει ότι γνωρίζει τα πάντα και ότι μπορεί να προβλέψει το μέλλον», σημείωσε. Παρουσίασε δύο κατηγορίες ναρκισσισμού: τον εποικοδομητικό ναρκισσισμό, ο οποίος μέσα σε ένα κατάλληλο οργανωσιακό πλαίσιο μπορεί να τροφοδοτεί τον ηγέτη με ενέργεια, αυτοπεποίθηση και κουράγιο, και τον αντιδραστικό ναρκισσισμό, ο οποίος μπορεί να αποβεί καταστροφικός καθώς στερεί τους ηγέτες από την απαραίτητη αυτογνωσία και την επαφή με την πραγματικότητα, υποσκάπτοντας έτσι την κρίση τους.

«Το σύγχρονο μοντέλο ηγεσίας σήμερα μετατοπίζεται από τον ηγέτη που γνωρίζει, υπαγορεύει, καθοδηγεί, ελέγχει και αναθέτει στον ηγέτη που καταλαβαίνει, προσκαλεί, αξιοποιεί το ταλέντο και την ευφυΐα των συνεργατών του, ακόμα και των πελατών του», σημείωσε η Liz Wiseman, μία από τις 10 κορυφαίες leadership thinkers στον κόσμο σύμφωνα με το Thinkers50. Κάλεσε μάλιστα τους σύνεδρους να γίνουν ηγέτες «πολλαπλασιαστές» (multipliers), να πολλαπλασιάζουν και να αναπτύσσουν δηλαδή την ευφυΐα και τις ικανότητες των ανθρώπων που τους περιβάλλουν. «Σε πολλές εταιρίες ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ σκληρά δεν χρησιμοποιούν όλο το ταλέντο και την ευφυΐα τους. Ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης, ο ηγέτης θα πρέπει να χρησιμοποιεί και να αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τους πόρους που διαθέτει στην εταιρία του. Διαθέτουμε τόση αδρανή ευφυΐα στις επιχειρήσεις μας. Αντί να προσλάβουμε κι άλλο προσωπικό, ας ξεκινήσουμε αξιοποιώντας καλύτερα τους ανθρώπους που ήδη έχουμε», σημείωσε.

«Στην Ελλάδα έχουμε βρει ένα εξαιρετικό, υψηλά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του οποίου η κουλτούρα ταιριάζει απόλυτα με το όραμα της εταιρίας μας», επεσήμανε ο Dan Papes, Global Head of Sales της UNIFY, εταιρία ηγέτιδα στον χώρο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, η οποία απασχολεί περισσότερους από 300 μηχανικούς στη χώρα μας και σχεδιάζει περαιτέρω ανάπτυξη. «Το γραφείο μας στην Ελλάδα ηγείται της προσπάθειάς μας να μετατραπούμε από εταιρία hardware σε εταιρία software», είπε χαρακτηριστικά ο Dan Papes, ο οποίος μίλησε για την κουλτούρα της εταιρίας και τον ρόλο του ηγέτη σε ένα «οικοσύστημα» γνώσης και καινοτομίας. Όπως ανέφερε, το μοντέλο ηγεσίας της UNIFY είναι μη ιεραρχικό και στηρίζεται στην επικοινωνία και τη δικτύωση όλων των εργαζομένων μέσω των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της εταιρίας. «Αντί να έχουμε έναν ηγέτη-βασιλιά ενισχύουμε την πολλαπλασιαστική ηγεσία σε όλα τα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος της Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννα Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της ΚΡΙ ΚΡΙ Παναγιώτης Τσινάβος και η εντεταλμένη σύμβουλος του ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ Ντίνα Καλλιμάνη παρουσίασαν προσωπικά παραδείγματα οραματικής ηγεσίας, τα οποία εμπνέουν, προσανατολίζουν και κινητοποιούν. Ο πρόεδρος της OLYMPIA ELECTRONICS Δημήτρης Λακασάς, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Νίκος Δρανδάκης και ο ιδρυτής της XPLAIN Στέφανος Καράγκος ανέδειξαν τις ηγετικές ικανότητες που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθούν τολμηροί και απαιτητικοί στόχοι σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, αβεβαιότητα και ένταση του ανταγωνισμού.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη σε θέματα θετικής ψυχολογίας και στη σημασία της ακούραστης προσπάθειας και του ψυχικού σθένους στη διαχείριση αρνητικών καταστάσεων.

Ο Jim Lawless, ένας από τους πιο δημοφιλείς ομιλητές στην Ευρώπη, επιχείρησε με την ομιλία του να εμπνεύσει τους σύνεδρους. Τους παρουσίασε τις δέκα θεωρίες που αναλύει στο βιβλίο του «Taming Tigers» και πώς πέτυχε σε δώδεκα μήνες να μετατραπεί από αγύμναστος, υπέρβαρος καπνιστής σε έναν πρώτης γραμμής, πιστοποιημένο ιππηλάτη (jockey). «Η τίγρη που έχουμε μέσα μας είναι αυτή που μας σταματά να κάνουμε αυτό που θέλουμε, να προχωρήσουμε μπροστά και να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις», σημείωσε. Παρότρυνε τους σύνεδρους να γίνουν αρχιτέκτονες των ονείρων τους: «Εμείς γράφουμε την ιστορία της ζωής μας. Εμείς κρατάμε το μολύβι», είπε χαρακτηριστικά. Τους προέτρεψε να δρουν με τόλμη, να μην διστάζουν να ξαναγράψουν τους κανόνες που ορίζουν τη ζωή τους, να κατανοούν και να ελέγχουν τον χρόνο τους. «Μην τα παρατάτε ποτέ, όλα είναι στο μυαλό», κατέληξε.

Τη σημασία του μαχητικού πνεύματος και του ψυχικού σθένους να μετατρέπει κανείς τις αντιξοότητες σε δύναμη δημιουργίας ανέδειξαν η Σοφία Κολοτούρου, συγγραφέας και ακτιβίστρια σε θέματα μεταγλωσσικής κώφωσης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, επίκουρος καθηγητής στο Ε.Μ.Π. και πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Πόλο. Από την πλευρά του, ο συγγραφέας και ψυχαναλυτής Νίκος Σιδέρης μίλησε για τη δύναμη της ελπίδας υπογραμμίζοντας πώς ο τρόπος που μιλάμε για την κρίση δείχνει πώς την αντιλαμβανόμαστε, ορίζοντας έτσι και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΑΣΕ Νικήτας Κωνσταντέλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η ηγετική ομάδας μιας εταιρίας στο «σημερινό νέο παρόν»: «Πρέπει να είναι άνθρωποι όχι μόνο με άριστη κατάρτιση αλλά και “ψημένοι στην αγορά”, δημιουργικοί, και κυρίως με αίσθηση του τι πρέπει να γίνει κάθε φορά για να μην πέσει το πλοίο στα βράχια. Όταν οι αγορές συρρικνώνονται στην στασιμότητα, δεν αρκεί η καλή διοίκηση. Χρειάζεται να βρούμε άλλα “κενά των αγορών”, νέες αγορές, νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται ηγεσία που να εμπνέει τους εργαζόμενους να μοχθήσουν στα δύσκολα. Παράλληλα, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε επάνω μας όλες τις ευθύνες.»

Τον συντονισμό του συνεδρίου είχε ο καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, ενώ τις εργασίες του έκλεισε ο σύμβουλος διοίκησης της ΕΑΣΕ Γιάννης Αναστασόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Χρειάζεται να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, να κάνουμε αυτοκριτική και να προσπαθήσουμε να απαγκιστρωθούμε από τα βαρίδια του παρελθόντος μας. Γιατί μόνο όταν απαλλάσσεσαι από το παλαιό έχεις χώρο για το καινούργιο. Η κρίση μάς έδωσε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε πολλές λάθος πρακτικές. Να καταλάβουμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Και σ’ έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, το να σταθεί κανείς ακίνητος είναι σαν να πηγαίνει πίσω!».

Το συνέδριο παρακολούθησαν συνολικά περισσότερα από 350 ανώτατα και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες καθώς και εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου και φορέων.